Ko enkrat prideš do tega, da si videl že ogromno število koncertov in prečrtal večino zasedb s svojega »must see« spiska ne ostaja več tako veliko koncertov, ki bi se jih veselil kot majhen otrok igračke v Kinder jajčku. Sam tako že lep čas nisem tako težko pričakoval koncerta, kot tokrat premiernega nastopa zasedbe Black Diamond, ki se je pretekli četrtek tudi dokončno in končno ustoličila kot koncertna zasedba. Pot do odra je bila namreč za idejni vodji zasedbe Igorja Manasijeviča in Nejca Vidmarja od začetkov njunega delovanja dolga skoraj desetletje. Njuno plodno sodelovanje se je namreč začelo že leta 2005, sijajni črni diamant pa sta letošnjega marca odkopala z izidom studijskega prvenca Last Man Standing.

Igor in Nejc sta z Black Diamond po skoraj desetih letih vztrajnosti in kljubovanja le dočakala izid prvenca, ki ga je domača metal scena sprejela z odprtimi rokami. Heavy metal svetovnih razsežnosti in kvalitet se je hitro zasidral v ušesa in dober obisk četrtkovega koncerta je bil vsekakor pričakovan. Fantje so na oder Orta pred približno stoglavo publiko stopili ob pol enajstih in v predstavitev prvenca zagrizli s protivojno himno o moriji na balkanskem polotoku, Opus 91-96. Na daleč se je videlo, da prve tone spremlja dobra mera živčnosti in treme, predvsem s strani idejnih vodij zasedbe, a se je kitarska dvojica hitro prepustila toku in kljub manjšim napakam upravičila ime vrhunskega kitarskega dueta. Povsem razumljivo je bilo pričakovati, da se bo med izvedbo prikradla kakšna napakica, saj je bila pot Black Diamond do odrov dolga, a je na odru pomirjujoče brez dvoma delovala karizmatična prezenca in dolgoletne odrske izkušnje Žanila Tataja – Žaka (Mary Rose, Turbo, Divlje Jagode, Jersey). Ta ni ponudil le fenomenalne vokalne predstave, ki je bila praktično enaka fantastično odpeti plošči, temveč je publiko zabaval s šaljivi nagovori in jo držal v pesti kot frontmen največjega kova.

Trojici, ki v zasedbi sodeluje že dlje časa sta se na odru prvič pridružila »session« člana, ki sta postavila trdno, zanesljivo in kvalitetno ritem sekcijo. Pravi užitek je bilo gledati in poslušati lahkotne udarce bobnarskega mojstra Klemna Marklja (Obidil, The Drinkers), ki zlahka obvladal številne nianse mnogoterih prehodov in sprememb tempa, ki jih v kompleksneje naravnani glasbeni sliki Black Diamond ne manjka. Poleg Klemna pa je kot stari maček odlično izkazal Urban Medič (Prospect), ki je predstavljal zanesljivo nizkotonsko podporo kitarskim rifom, zavoljo dobro naravnanega zvoka so bas linije dobile primeren prostor, najbolj pa se na površje prikradle v uvodu Power of Mind. Tudi sicer je zasedba ob neupoštevanju zanemarljivih kiksov že delovala kot dobro naoljen stroj, predvsem je to dejstvo toliko bolj osupljivo ob upoštevanju tega, da Klemen in Urban člana zasedbe nista tako dolgo ter, da Black Diamond niso bend preprostih verz-refren struktur. Kot so fantje dokazali v živo gre za tehnično neverjetno podkovan bend, ki je mnoge spremembe ritma in tempa, štopanje in pospeševanje ter dolge inštrumentalne pasaže obvladal do zavisti.

Kljub odrski neizkušenosti zasedbe kot celote pa so fantje dobro vedeli, kako nanizati vse komade s plošče, saj si ti niso sledili v zaporedju v katerem so postavljeni na plošči, temveč so bili spretno premetani. Vrhunsko je napetost naraščala, ko smo se bližali proti koncu, ki so ga Black Diamond spektakularno zaključili z mojstrskima Black Diamond in Dreams of Tomorrow (zavoljo nepozabnega refrena je med njim Žak že zlahka dobil pomoč iz publike), pred njima pa učinkovito zamešali počasnejše, epske in baladno naravnane skladbe. Zanimivo je bilo tako slišati predvsem Mastermind (na plošči ga odpoje Simon Jovanovič) ter pretresljivo balado Tears In Eyes (na plošči jo odpoje Samo Urbančič), ki jima je Žakov vokal dodal novo podobo.

Black Diamond so svoj premierni nastop preživeli kot veliki zmagovalci in ne dvomim, da je bil ta poplačilo za dolgoletno delo in trud Igorja in Nejca. Domača metal scena tako ni dobila le odličnega studijskega benda, temveč tudi vrhunski koncertni bend, ki je dodobra prepihal slovenski heavy metal. Črni diamant je naposled zasijal tudi na odru in naj bo takih sijev čim več!

Link:

http://www.rockline.si/podrobnosti-reportaze/crni-diamant-premierno-zasijal-v-orto-baru-2013-5819