Biografija

Igor in Nejc sta ustanovila skupino Black Diamond leta 2005. Skupine, kot so Iron Maiden, Guns N’ Roses, Metallica in podobne so ju inspirirale, da ubereta pot svojih vzornikov. Že na začetku sta začela ustvarjati zelo resno, kar je dvignilo letvico zahtevnosti za potencialne člane precej visoko za lokalno okolje. V tistem času je postalo jasno tudi, da s svojo glasbo ciljata preko meja Slovenije. Na žalost je bilo nemogoče zbrati člane za celoten band, tako sta se odločila, da bosta začela s snemanjem demo posnetkov in tako kar najbolj izkoristila svoj čas. Sicer sta posnela le 10 pesmi, vendar sta jih v tem času v surovi obliki naredila več kot 40, ki pa še čakajo na svoj čas v prihodnosti. Teh 10 pesmi sta posnela z najetimi glasbeniki, kot so Žanil Tataj – Žak na vokalih, Robert Kovačič na bobnih, Simon Jovanovič na vokalu ter mnogi drugi. Za snemanje sta si resnično vzela ves čas, ki se jima je zdel potreben, da bi vsaka pesem izpadla kar najbolje. Med tem dolgim procesom jima je uspelo na svojo stran pridobiti nekaj članov, ki pa niso mogli slediti njunemu profesionalnemu pristopu in so skupino kmalu zapustili.

Leta 2012, po tem, ko so bile posnete vse demo pesmi, sta se zaprla v studio, da bi posnela pravi album. Snemanje in miksanje albuma je potekalo v Studiu Evolucija, pri producentu in tonskem mojstru Simonu Jovanoviču. Približno 8 mesecev kasneje, ko so bile vse pesmi posnete in zmiksane, sta pesmi poslala v mastering slavnemu finskemu mastering inženirju Miki Jussili. Ko je bil album končan, mu je manjkala le še vrhunska grafična podoba, za katero pa je poskrbel madžarski umetnik Péter Sallai. Album je izšel 7. marca, 2013. Kmalu po izidu albuma se je skupini kot stalni član pridružil Žanil Tataj – Žak, ki je na albumu tudi odpel večino pesmi ter basist Urban Medič in bobnar Klemen Markelj. V naslednjih mesecih se je skupina intenzivno pripravljala na prve koncerte, ki so se začeli v maju leta 2013. Urban in Klemen sta sicer z Black Diamond odigrala le štiri koncerte, potem pa sta ju zamenjala, na basu Primož Pavlin in na bobnih Marko Soršak – Soki. Primož in Soki sta svoj premierni koncert z Black Diamond odigrala na festivalu MetalDays in odkar sta v bendu, je bend zagotovo napredoval, tako v glasbenem kot medosebnem pogledu.

Dozdajšnji koncerti (obiskovalcev je bilo povsod dovolj oz. več, kot je povprečje) so, poleg izdaje samega albuma, za skupino zagotovo vrhunec dosedanje kariere. Občinstvu je bila skupina zares všeč, to pa potrjuje tudi to, da skupina poleg običajnih ljubiteljev metal glasbe pridobiva vse več privržencev tudi iz drugih glasbenih krogov. Odziv na album je bil zares dober, tako od slovenskih, kot tudi tujih kritikov, skupina pa bi ciljala na mednarodne odre tudi brez teh. Do sedaj so dokazali, da svoje delo opravljajo z vsem srcem ter dušo in tudi, ko je vše izgledalo črno, niso izpustili svojih sanj in se predali, kot to storijo mnogi. V tem segmentu se razlikujejo od mnogih iz svojega okolja, pa tudi širše. Zdaj upajo, da bo čim več ljubiteljev tovrstne glasbe postalo pozornih nanje, da bi lahko čimprej in čimveč koncertirali tudi izven Slovenije. To bi jim pomagalo izpolniti sanje – da bi svoj band vzpostavili kot mednarodno atrakcijo.


EnglishSlovenia