Žanil Tataj – Žak

ZakŽanil Tataj – Žak

*Rojen: 2. maja, 1967 na Reki, Hrvaška
*Kraj bivanja: Reka (HR)
*Osebni status: Srečen
*Zaposlen pri: Black Diamond, Mary Rose, Eros Ramazzotti Cover Band (E.R.C.B.), Studio Maraton
*Inštrument: vokal, kitara, bas kitara, viola, violina, klaviature
*Fizične karakteristike: višina 186 cm, rjave oči,
*Glasbeni vplivi: Vse in vsi
*Ostali glasbeni vplivi: Glasba na splošno

 

Biografija:

Končal je srednjo pedagoško glasbeno šolo v Reki, smer violina, viola. Sicer je multi-inštrumentalist.Vokalne tehnike se je priučil pri svoji mami Petji Todorovi – Tataj, znani pijanistki in vokalni pedagoginji.
Svojo bogato vokalno glasbeno karijero je začel sredi 80-ih let z reško rock skupino Jersey. Z njimi je posnel album za takratni Jugoton. Nastopali so po celi bivši Jugoslaviji in dobivali številne nagrade na različnih rock festivalih.
Met letoma 1988 in 1991 je igral v HNK Ivan Zajc, kot violinist v orkestru opere.
V začetku 90-ih je skupina Jersey prenehala z delovanjem, ker so Žaka, ki je že takrat bil poznan po svojih neverjetnih vokalnih sposobnostih, k sodelovanju povabili legendarni rokerji iz skupine Divlje Jagode. Posneli so album Magic Love z namenom da bo objavljen na evropskom tržišču.
Zaradi vojne so Divlje Jagode prenehali z delovanjem in Žak se je pridružil kultni slovenski skupini Mary Rose. Z njimi je uspešno koncertiral in pripravljal novo ploščo, ki pa zaradi požara v studiu Tivoli ni izšla. Skupina je za nekaj let prenehala z delovanjem.
V začetku leta 1994 je vokalno sodeloval na skupnem projektu znanih evropskih rock skupin Helloween in Gamma Ray ter v Nemčiji z bivšim kitaristom skupine Crvena Jabuka, Zoranom Šerbedžijo ustvarjal projekt MADCAP LAF’.
Leta 1995 in 1996 je sodeloval kot vokalist in instrumentalist pri dveh albumih slovenske skupine Turbo, “The Power Of Metal” in “A Glimpse Of Home”.
V drugi polovici leta 1995 je na hrvaškem osnoval skupino AQUA in izdal istoimenski album.
Vrnitev v DIVLJE JAGODE je oznanil z velikim koncertom Finale top 1000 na stuttgartskem hipodromu. Koncert so v živo predvajali SDR 3, MTV ter druge znane evropske televizije in radio postaje. S skupino je do leta 1999 uspešno koncertiral po Evropi in posnel album Sto Vjekova.
Sredi leta 1999 je posnel svoj prvi solo album in z nekaterimi pesmi nastopal na festivalih, kot so Splitski, Neumski in drugi.
Konec leta 1999 je izšla njegova avtorska simfonična zgoščenka z naslovom Božićne Pjesme.
V letu 2000 se je kot vokalist pridružil dvema slovenskima cover bandoma, Črna Gradnja in Ambasada.
Zaradi želje po igranju in ustvarjanju avtorske glasbe leta 2003 z Ekijem Alilovskim ponovno obudita skupino MARY ROSE…
Leta 2006 v sodelovanju z znano reško pevko osnujeta vokalno instrumentalno jazzy skupino Norne, v kateri Žak igra bass kitaro. Skupina izvaja priredbe v različnih svetovnih jezikih.
V letu 2013 se pridruži skupini Black Diamond, ki je izdala album Last Man Standing, za katerega je Žak prispeval večino vokalov.
Trenutno je kot vokalni pedagog zaposlen v glasbeni šoli Studio Maraton, poleg tega pa je član več slovenskih skupin.
Njegova bogata kariera še ni blizu konca in publika komaj čaka na njegove naslednje nastope ali albume.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EnglishSlovenia