V zadnjem času sem delal recenzije za skupine iz Argentine (42 Decibel), Ukrajine (WindRunners), Norveške (Requinox), Avstralije (Destroy She Said) in Švice (Gloria Volt). Dokaz, če je ta sploh potreben, da Uber Rock pokriva toliko bendov iz vsega sveta, kot pokriva ruta Breta Michaela njegovih redčujočih se las (prekleto veliko). In na vsake toliko pride na vrsto nekaj zares razburljivega. Ko bend iz države, ki v svetovnem merilu nima ravno veliko za pokazati, pokaže nekaj nepozabnega. Tokrat z odličnim “Last Man Standing” presenečajo Black Diamond iz Slovenije.

Last Man Standing, napisan s strani kitaristov Igorja Manasijeviča in Nejca Vidmarja (Black Diamond je njun otrok) je vrhunec 6 letnega dela in snemanja. Tako se na albumu skozi deset impresivnih pesmi s kitarskim dvojcem kosajo nič manj kot 4 pevci, nekoliko presenetljivo pa to prav nič ne zmoti poslušalca, tolikšna je kvaliteta pesmi.

Vplivi skupin Iron Maiden, Metallice in podobnih so dali pesmim kvaliteten zrel zvok, kar kriči o resnosti, s katero ti fantje jemljejo svoje poslanstvo. “Opus 91-96”, ki odpre album, je skoraj 7 minuten ep s pridihom bližnjega vzhoda, ki se skriva pod razgibanim ritmom. Večino albuma je odpel Žanil Tataj, njegov glas pa malo spominja na Lizzy Borden. Ko je to potrebno je oster in čist, tudi malo zlovešč, če je treba pa tudi nežen. Svetloba in sence, ki prebivajo v pesmih, kot sta “Hold Me Tonight” in “The Thing That Couldn’t Die” to pokažeta v popolnosti.

“The Edge Of Sanity” je še en dober primer česa so Black Diamond sposobni. Poslastica s prelepo strukturo, ki v enem trenutku prekipeva, v naslednjem pa se lepo umiri. Ta nežnejša, bolj melodična plat je perfektno uravnotežena sunkovitim viharjem, ki ga predstavlja njihova naslovna pesem “Black Diamond”. “Last Man Standing” kaže predvsem kako dovršena kompozitorja sta Manasijevič in Vidmar.

Z Žanilom, kot stalnim članom za mikrofonom je postava sedaj pripravljena, da prodre iz Slovenije in zavzame svet. Na “Last Man Standing” je nekaj zares super stvari, ki bodo ljubitelje tradicionalnega metala s progresivno noto držale pozorne. Precejšen potencial za nadaljevanje. Slovenija je zaradi tega na Ubervision tekmovanju pesmi zagotovo pridobila dodatne točke.

Link:

http://www.uberrock.co.uk/cd-reviews/31-november-cd/9884-black-diamond-last-man-standing-on-parole-productions.html